Fotboll i Paris

Fotboll är en stor sport i Frankrike och landets landslag, Les Bleus har haft många framgångar genom åren. Under 1984 tog landslaget EM-guld med storstjärnan Michel Platini två år efter att de nått semifinal i VM. 1998 blev landslaget världsmästare på hemmaplan med storstjärnan Zinedine Zidan och två år senare vann man även EM-guld på nytt.

Det finns nog inte många svenskar som är ovetande om att vår egen nuvarande storstjärna Zlatan Ibrahimovic just nu (2015) spelar i Paris Saint-Germain (PSG), vilket han gjort sedan 2012. Många svenskar har på senare år mer lockats till Paris för att få se Zlatan spela fotboll istället för de klassiska besöken i Eiffeltornet och Notre-Dame.

PSG spelar sina hemmamatcher på Parc des Princes som har en kapacitet på 48 713 åskådare och som tidigare var Frankrikes nationalarena fram till 1998. Klubben bildades så sent som 1970 genom en sammanslagning av klubbarna Paris FC och Stade Saint-Germain och ägs sedan 2011 av stenrika ägare i form av Qatar Investment Authority, vilket gjort det möjligt för klubben att göra en rejäl ekonomisk satsning. PSG har vunnit Ligue 1 fem gånger hittills: 1986, 1994, 2013, 2014 och 2015, och Coupe de France nio gånger. Ärekrivalen till klubben heter Olympique de Marseille vilka man spelar ett mycket laddat möte mot, kallat Le Classique.

Paris andra stora fotbollsarena, Stade de France, är sedan 1998 nationalarenan för landet och har en publikkapacitet på cirka 80 000 personer. Här spelades finalen i fotbolls-VM 1998 och även två stycken Champions League finaler har utspelats här. Frankrike ska på nytt stå värdar för fotbolls-EM år 2016.

För att säkra en plats på läktaren till PSG:s matcher är det bäst att köpa biljett på internet i förväg eftersom det brukar vara slutsålt på lagets hemmamatcher.