Museum i Paris

Paris är en stad som ståtar med flera högkvalitativa museum. Med ett Parispass kan innehavare få tillträde till ett flertal av de stora museumen utan extra kostnad och dessutom utan att behöva köa till kassorna.

Louvren som är Frankrikes nationalmuseum är även världens största och mest välbesökta museum.

Centre Pompidou (Centre national d'art et de culture Georges-Pompidou) är ett nationalmuseum för samtidskonst som öppnade under 1977 av den franske presidenten Georges Pompidou. Museet visar upp verk ur den franska statens samling av konst från 1900-talet och framåt. Förutom den permanenta utställningen finns även ett antal tillfälliga utställningar av modern och nutida konst. Vidare finns bland annat en biograf för konstfilm, scen för dans och musik och ett stort referensbibliotek.

Musée d'Orsay är ytterligare ett konstmuseum som kompletterar Louvren och Centre Pompidou. Museet invigdes 1986 och ligger i en gammal järnvägsstation med namnet Gare d'Orsay. Musée d'Orsay innehåller mestadels fransk konst i form av målningar, skulpturer, möbler och fotografier från 1848-1915 och har den största samlingen av impressionistiska och postimpressionistiska målningar i världen. Här finns även en biograf som visar gamla filmer.

Grand Palais des Champs-Élysées (mer känt som Grand Palais) är en stor historisk plats, utställningshall och museumkomplex som ligger vid Champs-Élysées och som utgörs av en storslagen byggnad med ett stort glastak. I Grand Palais arrangeras såväl mässor som utställningar och det var år 1964 som en del av palatset blev omvandlat till gallerier. Varje år finns här ett antal utställningar som lockar flera miljoner årliga besökare.Cité de l'Architecture et du Patrimoine är ett museum för arkitektur som öppnade under 2007. Museet innehåller permanenta utställningar på en yta av över 8000 kvadratmeter och har dessutom tillfälliga utställningar både över fransk och internationell arkitektur.

Paris är fullt av fler museum såsom Musée National du Moyen Age som är ett museum som visar medeltida artefakter. Musée des Arts et Métiers som är ett industridesignmuseum. Musée Carnavalet, är ett museum över staden Paris historia som belyser stadens utveckling och kulturliv.